NEVS i Dongfeng sporazum o strateškoj saradnji naslovna

Konzorcijum „National Electric Vehicle Sweden“ (NEVS) koji je osnovala grupa kineskih i japanskih investitora specijalizovanih za proizvodnju elektromobila i Dongfeng Motor Corporation (Dongfeng), 17. avgusta potpisali su sporazum o strateškoj saradnji.

Još od jula, traje saradnja između NEVS-a i Dongfenga na polju razvoja vozila i jačanja tehničkih i proizvodnih kapaciteta. Potpisanim sporazumom, obe strane su dogovorile proširenje svoje saradnje, kako bi je u tehničkom smislu podigli na viši poslovni nivo, obuhvatajući time, između ostalog, nabavku vozila na globalnom niovu, kao i jačanje distributivne mreže.

Kompanija Dongfeng poznata je po svojim partnerstvima sa renomiranim proizvođačima automobila u svetu uključujući Peugeot, Citroën, Renault, Nissan, Infinity, Honda i Kia. Veliki broj partnerstava Dongfeng Motor svrstavaju u red najvećih svetskih automobilskih kompanija sa godišnjom proizvodnjom od preko 3.83 miliona primeraka u 2014., i 1.83 miliona proizvedenih automobila u prvoj polovini 2015. godine.

Sporazum o saradnji između dve kompanije

Dugoročna saradnja sa kompanijom Dongfeng Motor velika je razvojna šansa za NEVS i razvijanje daljih poslovnih kapaciteta u segmentu proizvodnje i unapređenja električnih vozila.

Prema potpisanom sporazumu, Dongfeng će podržati NEVS u pogledu razvoja proizvodnje električnih vozila, dok će Dongfeng dilerska mreža pomoći u stvaranju i razvoju NEVS prodajnih kapaciteta i usluga.

U strateškom sporazumu se navodi da će NEVS podržati Dongfeng u naporima da zadovolji propise i tehničke uslove koje zahtevaju inostrana tržišta, i time olakšati ulazak na tržišta Evrope i Severne Amerike na kojima je NEVS već imao prilike da posluje.

Povodom potpisivanja sporazuma predsednik konzorcijuma „National Electric Vehicle Sweden“ (NEVS), Mattias Bergman izjavio je sledeće:

„Dongfeng je jedna od vodećih automobilskih grupacija na svetu. Kroz ovu saradnju, NEVS će biti u prilici da kroz sinergiju u poslovnom delovanju proširi mrežu dobavljača, smanji troškove razvoja, ali i poveća ukupnu konkurentnost na tržištu, kako za postojeće tako i buduće proizvode. Ova saradnja predstavlja važan korak NEVS-a na putu da postane jedan od važnijih igrača u automobilskoj industriji, sa fokusom na električna vozila.“

Dongfeng Motor Corporation – o kompaniji

Dongfeng Motor Corporation (DFM) je deo velike trojke proizvođača automobila u Kini, sa sedištem u Wuhanu, u provinciji Hubei. Zaključno sa decembrom 2014. godine, DFM raspolagao je sa više od 176.000 zaposlenih.

DFM sarađuje sa brojnim proizvođačima vozila, te proizvodi širok asortiman prizvoda u Kini, uključujući i delove za Peugeot, Citroën, Renault, Honda, Kia, Nissan i Infinity. Ukupna proizvodnja ove kompanije u 2014. godini iznosila je 3.83 miliona, uz ostvareni prihod od 483 milijardi juana.

U 2012. godini Dongfeng kupio je 70% vlasništva švedske kompanije „T Engineering AB“, a 2014. godine kompanija postaje vlasnik 14% akcija PSA Peugeot Citroën.

Na globalnoj listi „Fortune 500“ DFM se nalazi na 113 mestu.

 

Izvor: saabplanet.com